Pohlreichův souboj restaurací nabídne nejzajímavější průřez toho, co česká gastroscéna v současnosti nabízí. „V české gastronomii nastupuje mládí, restaurace jsou kvalitně vybavené. Často jsou to investičně rozsáhlé projekty. Věděl jsem, že se situace rychle mění, ale byl jsem upřímně překvapen nasazením a úrovní služeb, kvalitou zázemí, a i technologickou vyspělostí. Nacházíme se v období tzv. kuchařských hospod, kdy je šéfkuchař konečně hlavní postavou místo podivných investorů. A to je naděje do budoucna,“ říká nestor české gastroscény Zdeněk Pohlreich, který bude novým pořadem provázet a bude hlavním hodnotitelem toho, jak restaurace ve svých úkolech obstojí.
Ve středu 8. března na TV Nova odstartuje Pohlreichův souboj restaurací. Kulinářská show postupně představí dvanáct špičkových restaurací z celé České republiky, které se mezi sebou utkají o titul té nejlepší. V prvním dílu poslali diváci svým doporučením Zdeňka Pohlreicha za tradiční českou kuchyní.
Projde jeho zátěžovým testem lépe strakonická restaurace U Jiskrů, nebo kutnohorská Na Pašince? Kdo si vybojuje postup do dalšího kola? Pohlreichův souboj restaurací se zaměří nejen na klasickou českou i moderní kuchyni, ve výběru se objeví i italská, americká nebo asijská kuchyně – ten nejzajímavější průřez toho, co česká gastroscéna nabízí.
Dvě restaurace proti sobě
Proti sobě se vždy postaví dvě restaurace se stejným zaměřením. Dostanou několik úkolů, včetně zátěžového testu – naráz ji navštíví třicet lidí a restaurace dostane dvě hodiny na obsloužení všech hostů, a to tříchodovým menu. Hodnotit se bude nejen kvalita pokrmů, ale také servis, to, jak se lidé v dané restauraci cítí a jak fungují týmy. Následně se proti sobě obě restaurace postaví v kuchyni Zdeňka Pohlreicha. Z jedné konkrétní suroviny budou muset připravit jídlo, které je stylem vystihuje, ale které je také dostane do dalšího kola. Protože vyhrát může jen jeden.
Pohlreichův souboj restaurací je českou mutací zahraniční show Ramsay’s Best Restaurant. Ta se na britských ostrovech těšila velké popularitě a tento rok se konečně dostala i do české kotliny. Byla to ale jen otázka času, kulinářské show jsou v českých domácnostech velmi oblíbené a trhají rekordy ve sledovanosti, důkazem toho jsou soutěže MasterChef Česko a Souboj na talíři.
„Chceme především ukázat, jak se česká gastronomická scéna proměnila. Už dávno totiž neplatí, že nešikovnější šéfkuchaře najdeme pouze v podniku s bílými ubrusy. A to přesně diváci v našem pořadu uvidí – souboj těch nejlepších z nejlepších bez ohledu na druh kuchyně, lokalitu nebo cenu. Dnes se i ve zdánlivě nenápadném bistru ve vedlejší vesnici může skrývat poklad, který si ničím nezadá s michelinskou restaurací. A věřte, že cesta za vítězstvím bude hodně napínavá. Možná že vyhraje zrovna ten váš oblíbený podnik odvedle.“