Matthew Perry

Matthew Perry se narodil 19. srpna 1969 ve Williamstown a živí se jako americko-kanadský herec, komik a producent. Byl pětkrát nominovaný na cenu Emmy a jeho nejznámější role je Chandler Bing v seriálu Přátelé. 

Rodiče Perryho se rozvedli ještě před jeho prvními narozeninami a matka se s ním přestěhovala do Kanady. Matthew v Kanadě studoval na West Carleton Secondary School, Lisgar Collegiate Institute a Ashbury College. Kromě hereckého talentu, oplýval i talentem na sporty. Ve třinácti letech se umístil na druhém místě mezi juniorskými hráči Kanady. 

V patnácti letech se přestěhoval do Los Angeles, aby strávil nějaký čas se svým otcem. Poté, co prohrál svůj první velký tenisový zápas v USA, rozhodl se, že se místo tenisty stane hercem. V době, kdy si Matthew Perry přivydělával v losangeleských restauracích, objevil ho režisér William Richert a nabídl mu, aby se zúčastnil konkurzu do jeho filmu Jimmy Reardon. Matthew nakonec roli získal. 

Kariéra 

Matthew začínal v seriálu Second Chance, kde hrál Chazze Sussella. V devadesátých letech byl pozván Martou Kauffman a Davidem Cranem na natáčení seriálu Přátelé (1994-2004). Dostal se ke své nejznámější a nejslavnější roli Chandlera Binga. Jeho postava byla stejně jako herec Matthew známá svým pohotovým ostrovtipem, takže některé hlášky, které vznikly díky improvizaci s ostatními herci na place, byly tak dobré, že se je tvůrci rozhodli v seriálu ponechat. 

Filmografie

1988 – Jimmy Reardon 

1994 – Poslední setkání 

1997 – Jen blázni spěchají 

2000 – Můj soused zabiják 

2004 – Můj soused zabiják 2

2007 – Zmatená duše 

2009 – Znovu 17 

Ocenění

1996 – Screen Actors Guild Awards – v kategorii Vynikající herecký výkon v seriálu Přátelé 

1997 – Online Film and Television Association – v kategorii Nejlepší herecký ansámbl v seriálu Přátelé 

2000 – TV Guide Awards – v kategorii Cena redakce za roli Chandlera Binga v seriálu Přátelé 

2007 – Gold Derby Awards – v kategorii Hlavní herec v televizním filmu za roli Rona Clarka ve filmu Te Ron Clark Story 

2012 – Gold Derby Awards – v kategorii Hostující herec v dramatu za roli Mikea Kresteva v televizním seriálu Dobrá manželka 

2013 – Huading Awards – v kategorii Nejlepší světový herec v televizním seriálu za roli Ryana Kinga v televizním seriálu Go On 

Zajímavosti

  • Po prvních několika sériích seriálu Přátel se stal zastáncem toho, aby všech šest představitelů hlavních postav dostávalo stejně vysoké platy, což nakonec studio odsouhlasilo 
  • Přiznal svoji závislost na lécích proti bolesti v roce 1997
  • Byl také závislý na alkoholu 
  • V roce 2000 musel být hospitalizovaný kvůli zánětu slinivky břišní 
  • Je držitelem kanadského i amerického občanství 
  • V roce 2014 mělo údajně jeho jmění činit 70 milionů dolarů, což je cca 1,4 miliardy korun

Osobní život

Matthew Perry randil s Juliou Roberts (1995-1996), Yasmine Bleeth (1996), Neve Campbell (1999), Maeve Quinlan (2002-2003), Heather Graham (2003), Rachel Dunn (2003-2005) nebo Lizzy Caplan (2006-2012) či Molly Hurwitz (2018-2021).

SOUVISEJICÍ ČLÁNKY

Proměna 7 fotek Chandlera z Přátel, na kterých je k nepoznání: Matthew Perry se proměnil v otylého pána s panděrem

7 fotek Chandlera z Přátel, na kterých je k nepoznání: Matthew Perry se proměnil v otylého pána s panděrem

Představitel Chandlera Binga z Přátel pořádně sešel. Matthew Perry (52) má sice pouze dvaapadesát let, ale jeho postava a strhaný výraz svědčí o tom, že není v příliš dobré kondici. Herec několikrát přiznal v minulosti problémy s alkoholem a dokonce řekl, že si nepamatuje tři roky svého...