Brendan Fraser

Brendan James Fraser se narodil 3. prosince 1968 v Indianapolis v USA a živí se jako merický herec. Vyrůstal v Nizozemsku, Švýcarsku a Kanadě. Po rodičích má irské, skotské, německé, české a francouzsko-kanadské kořeny. Jako malý navštěvoval přípravnou školu Upper Canda College v Torontu. Následně vystudoval herectví v Actor’s Conservatory a na Cornish College of the Arts v Seattlu. 

Kariéra 

V Seattlu začínal na jevišti Intiman Theater. Stal se také členem divadelního souboru Loughing Horse Summer theatre v Ellensburgu. Během jevištního působení účinkoval snad ve dvaceti hrách. Svoji první filmovou roli si ale musel vydobýt. Na konkurzu soupeřil s dalšími 125 kandidáty, ale nakonec roli získal právě on. Režisér Les Mayfield dobře rozhodl a obsadil ho do role pračlověka Linka ve své komedii Pračlověk z Encina. Hvězdu z něj ovšem udělala postava velkého dobrodruha Ricka O’Connella v dobrodružném hororu Mumie. Že je ovšem zdatný herec předvedl v dramatu Školní pouta. Tam si zahrál židovského chlapce Davida Freena, který se musí obhájit před spolužáky z nařčení z podvodu. Jako host účinkoval v animovaných seriálech jako Duckman, The Simpsons, King of the Hill a další. 

Filmografie 

1991 – Souboj 

1992 – Školní vázanky 

1993 – Mladší a mladší 

1994 – Rockeři 

1995 – Glory Daze 

1998 – Bohové a monstra 

1999 – Mumie, Dožeň, co se dá! 

2004 – Crash 

2007 – To, co dýchám

2010 – Chlupatá odplata 

2013 – Pawn Shop Chronicles: Historky ze zastavárny 

2014 – Velká oříšková loupež 

2021 – Žádné prudké pohyby 

2022 – Batgirl 

2023 – Killers of the Flower Moon 

Zajímavosti 

  • Od roku 2019 se snaží o comeback 
  • Mý svoji hvězdu na kanadském chodníku slávy 
  • Jeho strýc z matčiny strany George Genereux vyhrál ve střelbě jedinou zlatou medaili pro Kanadu na olympiádě v roce 1952 v Helsinkách 
  • Jeho deprese prohloubil sexuální incident, který se měl odehrát v hotelu v Beverly Hills v roce 2003 během oběda s tehdejším prezidentem hollywoodské zahraniční tiskové asociace Philipem Berkem, který herce údajně osahával na zadku a dalších partiích. 

Osobní život 

V letech 1998 až 2009 byl ženatý s herečkou Afton Smith, se kterou má tři syny. Griffina Arthura (2002), Holdena Fletchera (2004) a Lelanda Francise (2006). Po rozvodu jeho exmanželka požadovala alimenty ve výši 900 tisíc dolarů ročně (cca 18 milionů korun). Brendan musel opakovaně podstoupit operaci páteře, kolenního kloubu a hlasivek. Chatrné zdraví se odrazilo také na jeho psychice a kvůli depresím nebyl schopen naplno vykonávat svoji práci.

SOUVISEJICÍ ČLÁNKY

Proměna Pamatujete si krasavce z filmu Mumie? Brendan Fraser má 300 kilo, zmizel mu krk a hlavu má obří jako meloun

Pamatujete si krasavce z filmu Mumie? Brendan Fraser má 300 kilo, zmizel mu krk a hlavu má obří jako meloun

Herec Brendan Fraser (53) se stal slavný díky filmům jako Král džungle a Mumie. V době natáčení legendárního snímku Mumie, který se dočkal i dalších dvou pokračování, bylo herci 30 let a od té doby se pořádně změnil. V současné době se připravuje na svoji novou roli,...