Alena Mihulová

Alena Mihulová se narodila 4. května 1965 v Brně a živí se jako filmová a divadelní herečka. Její nejvýraznější rolí byla postava Marie z komedie Sestřičky režiséra Karla Kachyni z roku 1983. 

Maminka Aleny Mihulové pracovala na železniční dráze a její otec vychovával její mladší sestru, kterou měla matka z předchozího vztahu. Rodiče byli velmi vytížení, takže Alena od dvou let pobývala v jeslích. Když bylo Aleně deset let, její rodiče se rozešli kvůli alkoholu, ke kterému otec Aleny tíhl víc a víc. Po rozvodu se matka Aleny ještě jednou vdala a Alena má nevlastního bratra. 

Kariéra 

Kariéra Aleny Mihulové začala snímkem Sestřičky, kde si pod taktovkou svého budoucího manžela zahrála začínající zdravotní sestru Marii po boku Jiřiny Jiráskové. Se svým budoucím manželem natočila čtyři filmy. Smrt krásných srnců, Městem chodí Mikuláš a Kráva. Poslední zmíněný film byl její dosud nejúspěšnější a psalo se o něm dokonce i v New York Post. Redaktor Larry White film tehdy přirovnal k Forrestu Gumpovi. Po smrti Karla Kachyni ale kariéra Mihulové začala stagnovat. V roce 2015 Slávek Horák obsadil Alenu Mihulovou do filmu Domácí péče. Její výkon vynesl herečce výhru na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary, Českých lvech, i Cenách české filmové kritiky. A Česko také film vyslalo na Oscary. 

Filmografie 

1983 – Sestřičky 

1986 – Smrt krásných srnců 

1992 – Kráva, městem chodí Mikuláš 

2000 – Kytice 

2011 – Nevinnost, Lidice 

2012 – Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka 

2016 – Anthropoid, Anděl páně 2

2017 – Bába z ledu 

2021 – Matky, Atlas ptáků 

Osobní život 

Při natáčení filmu Sestřičky se Ale Mihulová zamilovala do režiséra Karla Kachyni, který byl o 41 starší. Svůj vztah nejdříve tajili, ale v roce 1994 se vzali a o rok později porodila Alena dceru Karolínu. Tehdy bylo už Kachyňovi 70 let a jejich manželství trvalo pouze 10 let, protože v roce 2004 režisér zemřel. 

SOUVISEJICÍ ČLÁNKY

Módní policie Takhle na červený koberec rozhodně ne: 5 hvězd, které na loňských Varech spáchaly módní harakiri

Takhle na červený koberec rozhodně ne: 5 hvězd, které na loňských Varech spáchaly módní harakiri

Filmový festival v Karlových Varech je vždy jedna z největších události roku. Loňský 55. ročník nebyl výjimkou a na červeném koberci se vystřídala řada hvězd. Některé při zahájení svými modely okouzlily všechny přítomné, ale byli i tací, kteří šlápli vedle. Podívejme se na 5 osobností, které na...