Pohlreichův souboj restaurací se zaměří nejen na klasickou českou i moderní kuchyni, ve výběru se objeví i italská, americká nebo asijská kuchyně – ten nejzajímavější průřez toho, co česká gastroscéna nabízí. Proti sobě se vždy postaví dvě restaurace se stejným zaměřením. Dostanou několik úkolů, včetně zátěžového testu – naráz ji navštíví třicet lidí a restaurace dostane dvě hodiny na obsloužení všech hostů, a to tříchodovým menu. Hodnotit se bude nejen kvalita pokrmů, ale také servis, to, jak se lidé v dané restauraci cítí a jak fungují týmy. Následně se proti sobě obě restaurace postaví v kuchyni Zdeňka Pohlreicha.
O čem bude Pohlreichův souboj restaurací? Co ten souboj znamená pro vás?
Za poslední roky se stav české gastronomie proměnil k lepšímu. A tak už se mi nechce jezdit a nahánět ty, co to dělají špatně. Naopak, chceme ukázat ty nejlepší restaurace. Ne nutně ty nejznámější, nechtěl jsem ukazovat ty, které každý zná, které plní stránky médií. Spíš jsme hledali něco, čemu pracovně říkáme ‚neobroušené diamanty‘, i když řada z nich se již opravdu pěkně blýská.
Diváci vás mají zafixovaného jako ironického a přísného kata. Jak vám sedla role mírnějšího konzultanta? Šlo vám to před kamerou na první dobrou?
Každá změna je složitá a v mém věku obzvlášť, ale snad to nebylo tak špatné. Pro mě bylo fajn, že nebylo třeba nic moc hrát, úroveň je skutečně zásadně lepší a to je vždycky příjemné.
Kulinářské nebo kuchařské show patří v celosvětovém měřítku k těm nejsledovanějším a nejoblíbenějším. Máte nějakou svou oblíbenou?
Mně se moc líbil Final Table na Netflixu. V tom byla skutečná profesionalita, skvělá produkce a fantastičtí kuchaři. Mám ale rád i různé road show.
Jste první, kdo díky televiznímu formátu výrazně zvýšil povědomí o českých restauracích, přístupu k nim i k vaření jako takovému. Vnímáte to i ve svém novém pořadu? Je to pro vás závazek?
Já to jako žádný zvláštní závazek nevnímám, prostě to vyplynulo ze situace. Vnímám to jako závazek pro naše restaurace. Uvědomuji si, že jsme pod drobnohledem a lidí se na nás budou koukat daleko přísněji, protože si mě a mé podniky budou spojovat s mojí rolí v televizi, ale už jsme si všichni zvykli.
V pořadu se nakonec objeví dvanáct restaurací. Jak probíhal jejich výběr?
Od diváků jsem sbíral tipy na jejich nejoblíbenější restaurace. Ty první přišly na výzvu sociálních sítí televize Nova. Na ně jsme se následně obrátili a navštívili je. A z nich jsem pak vybral dvě, které podle mě dobře reprezentují tu danou kategorii. Ochutnáme italskou, americkou, asijskou kuchyni, ale samozřejmě máme ve výběru tradiční českou, ale také moderní českou gastronomii. Jde o průřez tím nejzajímavějším, co české prostředí nabízí.
Do jaké restaurace byste v životě nevstoupil?
Já nemám rád restaurace špinavé a zanedbané, kde je na první pohled vidět, že se o to nikdo nestará.
Součástí soutěžních menu v restauracích jsou netradiční suroviny nebo suroviny s předsudkem (býčí žlázy, prasečí ouška, …). Máte i vy nějakou surovinu nebo jídlo, které byste nikdy nesnědl?
Nejsem žádný fanoušek extrémních pokrmů, výše zmíněné věci mi nevadí, ale hnusí se mi různé kecy o broucích a tak podobně. To skutečně nemám zapotřebí, nedává to žádný smysl.