Jiří Krampol

Jiří Krampol se narodil 11. července 1938 v Buštěhradě a je český herec a moderátor. Dětství strávil v Praze na Žižkově a vyučil se soustružníkem kovů v Aero Vysočany, a poté pracoval jako údržbář v nakladatelství Naše vojsko. Platonická láska k Mileně Dvorské v něm probudila zájem o herectví a nakonec nastoupil na DAMU, kterou absolvoval v roce 1962. 

Kariéra 

Po úspěšném absolvování DAMU následovalo angažmá v Divadle Na Fidlovačce, ale ještě v roce 1962 přešel do Divadla Na zábradlí, kde působil až do roku 1971. Zahrál si v hrách jako Zahradní slavnosti, Timón Athénský nebo Na dně. Společně s J. Bednářem provozoval v roce 1969 recesistické pásmo ve Viole. V letech 1972 až 1977 hrál v Divadle Ateliér, následně byl krátce členem hereckého souboru Filmového sutida Barrandov. V roce 1979 se vrátil do Divadla Na zábradlí, kde naposledy uplatnil v klasickém divadelním repertoáru Macbeth. 

V roce 1983 zahájil svoji zlatou éru popularity, kdy nastoupil do Semaforu společně s Miloslavem Šimkem vytvořili autorskou dvojici. V 80. letech založil Šimek s Krampolem Divadlo Jiřího Grossmanna, kde pokračovali v nastoupené linii své tvůrčí činnosti. Vedle nich se výrazně uplatnila také Uršula Kluková. Do paměti lidí se také zapsal moderováním zábavného pořadu Nikdo není dokonalý na TV Prima. Kromě filmu a divadla se Jiří Krampol uplatnil v dabingu. Po emigraci Jana třísky převzal dabování J. P. Belmonda, po smrti Františka Filipovského namluvil filmy s L. de Funésem. Na zvukových nosičích vydal své scénky a vzpomínky. Je také autorem nebo spoluautorem čtyř autobiografických knih. Jako amatér se věnuje malování. 

Filmografie

1958 – Tři přání 

1959 – Pět z milionu 

1969 – Zabil jsem Einsteina, pánové 

1970 – Bart 

1973 – Tři chlapi na cestách 

1977 – Láska poručíka Bentze 

1979 – Adriana 

1980 – Hordubal 

1982 – Zelená je tráva 

1983 – …a zase ta Lucie! 

1986 – Smrt krásných srnců 

1995 – Den, kdy unesli papeže 

1996 – Den, kdy unesli papeže 

2009 – 2Bobule 

2011 – Bastardi 2

2012 – Bastardi 3

2013 – Kameňák 4

2015 – Vánoční Kameňák 

2022 – Bastardi 4: Reparát 

Seriály

1969 – Záhada hlavolamu 

1975 – 30 případů majora Zemana 

1977 – Tajemství proutěného košíku 

1980 – Arabela 

1983 – Návštěvníci 

1985 – Synové a dcery Jakuba Skláře

1987 – Panoptikum Města pražského

1988 – Chlapci a chlapi 

2001 – Četnické humoresky 

2014 – Bastardi 

2018 – V.I.P. vraždy 

2019 – Kameňák 

2020 – Kameňák  

Zajímavosti 

  • Krampol je aktivní sportovec, dělá box a plavání 
  • V roce 2018 se stal držitelem Ceny Františka Filipovského za dlouhodobé mužské herecké mistrovství v dabingu
  • Pořad Nikdo není dokonalý byl obnoven v roce 2010 a od roku 2014 běžel na TV Barrandov pořad se stejným konceptem, ale názvem Nikdo není perfektní
  • Jako veterán se po sedmdesátce aktivně věnoval vzpírání, jeho se stal propagátorem 
  • Prezident republiky Miloš Zeman mu v roce 2018 udělil Medaili Za zásluhy I. stupně 

Osobní život 

Jiří Krampol byl celkem čtyřikrát ženatý. Jeho první manželkou byla hlasatelka Jana Fořtová, se kterou se rozvedl v roce 1989 a mají spolu syna Tomáše, který však od rozvodu žije v Austrálii. Jeho druhou ženou byla právnička, se kterou má taktéž syna. Třetí ženou byla Marta Krampolová, se kterou vyženil syna Martina. Jeho čtvrtou ženou byla Hana Krampolová, se kterou vyženil syna Petra. Brali se v roce 1993. Hana Krampolová bohužel zemřela 3. srpna 2020 v poměrně mladém věku 59 let po dlouhé nemoci. 

SOUVISEJICÍ ČLÁNKY

Celebrity A jsou svoji! Karlos Vémola pojal za manželku krásnou Lelu s korunkou a velkým překvapením pod svatebními šaty

A jsou svoji! Karlos Vémola pojal za manželku krásnou Lelu s korunkou a velkým překvapením pod svatebními šaty

Konečně jsou svoji! Karlos Terminátor Vémola (37) pojal za svoji manželkou slovenskou sexbombu Lelu Ceterovou (33), které to jako nevěstě ohromně slušelo. Jejich obřad na pražské Občanské plovárně byl skutečně pompézní a Lela působila jako princezna z pohádky. Ovšem pod svatebními šaty skrývá pro Karlose na večer...